Dermatologi

Dermatologi

Har hunden eller katten din problemer med kløe, sår, pigmentforandringer, håravfall, ørebetennelser (mer nøyaktig hudeksem i ytre øre) eller analsekkproblemer bør du prioritere å få en utvidet time hos noen som er videreutdannet innenfor hudsykdommer (dermatologi). Hos oss er det Linda Bakken Bøe som har den mest utvidede kompetansen. Linda har fullført European School of Advanced Veterinary Science i dermatologi. Etter dette har hun deltatt på de årlige Europeiske kongressene i faget. Det er her forskingen og nyvinningene presenteres og diskuteres hvert år. I oktober 2020 ble det også rom for verdenskongressen i Sydney. Linda er i nær kontakt med de fremste dermatologene i Norge, og rådfører seg i saker som er utfordrende.

 

Kunnskapen om utfordringer relatert til huden hos dyr har hatt en voldsom utvikling de seneste årene. Det er derfor et utfordrende felt for dyrlegen å ha god oversikt over. Man kan ikke kreve at alle praktiserende veterinærer skal ha inngående kompetanse på hud. Det samme gjelder fastlegen vår, som ofte raskt henviser oss til dermatologer. Veterinæryrket er stadig mer spesialisert, og det er stadig mer vanlig at man må bytte veterinær etter hva slags utfordring man har.

 

Symptomer på hudutfordringer er preget av en del myter og vedtatte «sannheter». Vi opplever stadig at eier mener at hunden biter sine egne klør, eller at bading gir ørebetennelse hos hund. Dette er to eksempler på forenklinger av mekanismer vi kan utrede, og gjøre noe med. Selv om du tidligere har vært utredet, ikke kommet i mål, og har gitt opp eller resignert på grunn av utfordringene hudproblemer gir dyret ditt vil vi anbefale deg å gi Linda en sjanse til å komme i mål. Det er lett å bagatellisere atferd som egentlig er veldig belastende for dyret. Det er ikke nok å hindre dyret i å klø seg, når det egentlige problemet er at det faktisk klør!

 

Dersom dyret ditt sliter med hudproblematikk, anbefaler vi at du bestiller en time til hudutredning. Mer om dette kan du lese her.