27 mar Dyrlegene ønsker å heve standarden for hva som er akseptabelt hold av fugl
Tips om hold av papegøyer og andre innendørsfugler
Har du, eller har du tenkt å anskaffe fugl? (Det er helt bevisst at vi ikke benytter begrepet “fugl i bur”, for det finnes ikke). Fugler er kanskje den arten det er vanskeligst for oss å holde i fangenskap på riktig måte. Og kanskje det dyret som føler seg mest fanget? Det er så og si alltid vår feil når fugler blir syke eller dør. Det er ikke en art vi anbefaler deg å skaffe, men er du entusiast, og gjør det riktig kan det være en fantastisk opplevelse!
Vi har ganske mange fuglepasienter hos oss, og vi ser tydelig trender der folk misforstår, eller ikke oppfatter alvoret i å være nøye med holdet, eller kanskje til og med ikke har skaffet seg informasjon om hva som kreves. Det ligger nedfelt i dyrevernloven at det er eierens ansvar å sette seg inn i artens spesielle krav og behov.
Når fuglen kommer til veterinæren er det oftest sent i forløpet av ett eller flere problemer eller sykdom. Vi ser oftest manglende/feil sosialisering, under- og feilstimulering, feil kosthold, for lite fysisk aktivitet, og manglende UV-lys. Å bestille time hos veterinær for å får reparert en pasient som egentlig ikke grunnleggende har det som den skal er nytteløst. Mange eiere forventer likevel dette. Det kan fint ta et år å reparere alle underliggende grunner til at vi ser et symptom, og da er det veldig ofte for sent. Men vi skal selvsagt forsøke!
Det blir kanskje enklere å forstå hvor man trår feil om man ser litt på hvordan fuglen egentlig skal ha det. Er du fugleeier må du kanskje endre hvordan du ser på fuglen din? Når du oppsøker oss for hjelp må du ha lest dette innlegget, og være villig til å ta det til etteretning. Aller helst er du godt i gang når du kommer på time. Bare sånn kan vi felles oppnå et forsvarlig fuglehold.
Fuglens naturlige rytme, hovedvekt på papegøye
Ingen fugler hører hjemme i bur. Man kan benytte buret for å beskytte fuglen mot farlige situasjoner, men bruken må begrenses. Om natten tåler den fint å sitte i ro, men rommet skal ha dempet belysning. Det skal være et markant skill mellom dag og natt.
På dagen skal den ha UV-lys, slik at dette etterligner solstråler. Sett deg nøye inn i avstand fra fugl til pære, og pass på å ikke ha vindusglass mellom den og strålene. Det siler bort de viktige bølgelengdene den trenger. Husk at slike lys lyser visuelt lenge etter at effekten på fuglen er ute. De bør derfor skiftes hvert halvår, eventuelt kan man måle effekten på det.
Lyset gir livsviktige vitaminer, og i tillegg gjør det at fuglene få benyttet hele fargespekteret de ser farger på. Fugler i vanlig stuebelysning lever i en dunkel verden, og kan utvikle problemer på grunnlag av dette. Vær obs på at vanlige lysrør flimrer, og kan være ekstremt stressende. Vi kan ikke se dette. Lysrør skal derfor ikke benyttes i rom der det bor fugler.
De fleste papegøyer har en oppgave i flokken. Får de ikke utløp for dette kan det lett gi atferdsproblemer. 10% av dagen leker fuglen. Alle papegøyer er veldig gode problemløsere. Miljøberikning er et must for alle fugler i fangenskap. Papegøyer begynner lett å ødelegge interiør og dette er naturlig. Vi må ikke hindre dem i denne atferden. Vi må tvert i mot tilrettelegges for videre aktivitet av samme type.
Amazoner liker å klatre, heller enn å fly. Det gjør det lettere å tilrettelegge for aktivitet. Arter som flyr mye og langt kan by på problemer, og bør tas med i beregningen ved anskaffelse. Har du egentlig nok plass til å anskaffe en primært flyvende art? Klatrende arter må ha noe å klatre på. Gjerne noe med variert utseende og vanskelighetsgrad, og hemmelige sprekker og lommer.
Det er faktisk slik at mye av den atferden som vi anser som uønsket av fuglen, er helt naturlig atferd som den faktisk må få holde på med. Et godt eksempel er høye lyder. 5% av tiden skriker papegøyen for full hals. Ofte er dette tidlig på morgenen, og ved solnedgang. På naturfilmer er dette fascinerende og eksotisk, man hjemme kan det være en stor kilde til frustrasjon. Vi må presisere at dette er en del av pakken det er å ha spesielt større fugler.
Å interagere med papegøyen: hva forteller du dem med din atferd?
Er det noen som helst mulighet for det bør man ikke ha bare en fugl. Men ofte av egoistiske årsaker vi vi ha fuglen mest mulig tam for vår egen del. Det fraråder vi. Papegøyer er ikke kosedyr. Kos er kurtise. Du skal aldri forsøke å være hverken partner eller forelder. Det som er din rolle er å bli en god flokkamerat. Det er det fuglene trenger. Alle andre alternativer gir frustrasjoner. Dette betyr kanskje at du må endre atferd ovenfor fuglene dine?
Det første du må være klar over er at kosing og håndmating er handlinger som knytter partnerskapsbånd, og som derfor setter deg i feil rolle. Du må fjerne all kos på fuglens kropp og erstatte disse gradvis med aktiviteter. Man kan vise dem mat, men ikke gi dem det i nebbet. Denne overgangen til voksenlivet er en viktig rolle med håndoppmatede fugler.
Partneratferd gir seksuell frustrasjon. Uutløst trang til å pleie partnerskapet videre gir ofte adferdsavvik som fjærplukking. Dersom fuglen selv opplever at den er i et forhold, er det sterkt unaturlig for den å ikke få lov til å være med på tur. Par holder sammen. Det betyr at fuglen er i sorg når den er alene hjemme. Det er veldig mange som omplasserer fugler i ca 4 årsalderen, da dette er tiden for kjønnsmodning. Da eskalerer ofte atferdspoblemer, eller det utvikles nye problemer. En omplassering er et samlivsbrudd, og er en sorgprossess.
Youtube har mange fine videoer med aktiviseringstips. OBS sink, bly, kobber, lakk, og plastbiter mm må ikke være tilgjengelig.
Stelling av seg selv og partneren
Du kan kose på hodet til fuglen. Fuglene får ikke stelt sitt eget hode når de er alene. Da får de ikke tatt av hylsteret på de nye fjærene fordi de ikke når dit. 5%, maks 10% av tiden sin kan de drive med selvstell. 15-20% av tiden driver de med sosialisering. Papegøyene er programmert til å drive stell, og det ser ut som om de bruker like lang til på dette uansett. Normalt er 1/2 time av dette avsatt til å stelle en partner. Når de er alene kan dette lett gi ødelagte fjær og sår hud. Nesten alle atferder som er naturlige for fuglene er uønsket for oss i huset. Det eneste unntaket er at vi liker selvstelling, og det er noe fuglen gjerne får gjøre for mye av. Resultatet kan bli en veldig slitt fjærpryd.
Kosthold og foringsregimer
Papegøyer tilbringer 45-50% at dagtiden med å lete etter mat. Maten til våre tamme fugler er alt for tilgjengelig. Papegøyen bør ikke ha all maten stående fremme hele tiden. Det bør være noe mat tilgjengelig, men det må innebære litt jobb å få tak i den. Idelt bør man lage installasjoner der fuglene bare har mat tilgjengelig, og som varer over ca 50% av dagen. Fuglene er sosiale spisere. Sett frem den resterende, lett tilgjengelige delen av maten 3-4 ganger daglig.
Arter som er spesialisert på matsanking er de som oftest sliter med å tilpasse seg nye matvaner hos oss, som grå jako, kakaduer, nymfeparakitter, og undulater.
Fugler i fangenskap skal fores på pellets (men frisk kost må komme i tillegg), aldri frøblandinger. De flest veterinærer anbefaler Harrison´s. Naturlig kan de finne kanskje 40 typer frø, og det er langt fra den smale, tørkede, og relativt gamle frøblandinger vi finner i de fleste dyrebutikker.
Fugler spiser det feteste først (solsikkefrø!) i tilfelle det kommer rovfugler. Hjemme gir det lett litt ekstra vekt på kroppen. Overfloden av det feteste gir derfor også feilernæring. Det er både grunn til å holde seg unna frøblandinger, og å ikke la slike stå tilgjengelig hele dagen der det er veltilpassede, ferske frø tilgjengelig.
Tropiske fugler trenger variert og artsspesifikk ernæring. Noen spiser bare frø og nøtter, andre nektar og bløte frukter. Relativt få papegøyearter er rene frøspisere. I tillegg er de frøene de spiser LEVENDE. Derfor er frø i naturen ikke det samme som frø i en ferdig fremstilt blanding. Ernæringsmessig verdi tapes i prossessen. Frø i blandinger har også ofte et annet opprinnelsesland (gjerne midtøsten), mens fuglen kommer fra en annen verdensdel.
De fleste frøblandinger består av solsikkefrø, korn og hirse- med skall. Hovedkomponentene er da fett og litt karbohydrater. Det er ingen garanti mht lagringstid eller innhold av f eks sopp eller soppderiverte hepatotoksiner, alfatoksiner eller tilsvarende (giftstoffer). Ta også en titt på hvor mye skall og avfall det blir igjen av den totale mengden i posen. Dette virker inn på prisen på det de faktisk spiser.
Man kan også få avskallede varianter, men de inneholder like lite av de næringsstoffene de får for lite av, og i tillegg tar du bort mye av aktiviteten. Det er derfor veldig viktig at vi ikke skifter til avskallede frø. Vi ser en del luftvegsinfeksjoner hos fugl på frøblanding som kan skyldes smitte fra foret, samtidig med svekket immunforsvar på grunn av den grunnleggende feilernæringene frøene gir.
Hjemmelaget balansert diett bør bestå av:
Ca 40% karatenoidrike planteemner som brokkoli, grønnkål, cillipepper, grønn paprika, squash (grønn og gul), søtpoteter, gresskar, gulrot, rød paprika, nektarin, aprikos, sharonfruk, mango og papaya.
Ca 20% planteproteiner som tofu, bønner, brunris (kokt, uten skall), og fullkornpasta.
Ca 20% andre frukter og grønnsaker som mais, blomkål, rotfrukter, tomater, poteter, Asparges, eple, guava, druer, granatepler, fiken, appelsin, blåbær, plommer, kiwi, ananas og bananer.
Ca 10% fiberrike planteemner, som fullkornsris, villris, fullkornbrød bakt uten salt og gjær.
Ca 10% fettsyrerike planteemner som nøtter og frø UTEN salt.
Aldri Avocado, sjokolade, løk, smør, salt, melkeprodukter, gjærbakst, ferdigmat beregnet på mennesker (ikke en uttømmelig liste)
Sitt gjerne på pelletene med en hånd mens du ser på TV. Legg pellets på et speil. Det finnes også noen veldig gode opplæringsfugler, men ikke i vårt distrikt.
Andre momenter man må ha oversikt over
Gass forgifter fugler veldig effektivt på grunn av luftsekksystemet de har. Tenk derfor veldig godt over hvordan luftkvaliteten er i hjemmet fugler skal bo i. Teflon fra stekepanne eller strykejern avgir dødelige gasser. Styr alltid unna røyk, duftlys, duftfrisknere, parfyme og lignende.
Fugler stresses lett av større folkeansamlinger, brå og høye lyder, og generellt annet enn de er vant til. Men mange synes det er stas med besøk. De må bare ikke være helt avvikende fra det fuglen er vant til fra før. Aktivitet og utløp for nysgjerrighet er jo fint.
Det finnes YouTube-videoer om hvordan man trener papegøyer til klinisk undersøkelse hos veterinæren. Dette letter situasjonen for alle, og kan noen ganger være forskjellen på om vi får en diagnose eller ikke.
Hvor er fuglen fra? Er det forskjell på dag og nattemperatur i det naturlige utbredelsesområdet?
Selvplukking
Dette har oftest en multifaktoriell bakgrunn, og det er sjelden noen quick fix. Er det noe å rette opp i hodet må dette gjøres (alle punkter over). Dernest må vi sjekke om der kan forekomme systemisk sykdom. Vi må rette opp hygiene, stress og feilfôring, kjedsomhet, seksuell frustrasjon, og overvekt,manglende trim for at det i det hele tatt er et poeng i å sette i gang med dyr prøvetakning og medisinering. Husk at et en tynnfjæret fugl kan fryse! Strikk gjerne en genser. Det kan ta utrolig lang tid (måneder til år) før fjær vokser ut. igjen. Nakne fugler som har fått korrigert sine omgivelser kan ha det veldig fint!
I bunn og grunn
Vår rolle er å spille på lag med naturen, ikke omforme elementer av den for vårt velbehag, og i hvert fall ikke i den grad at vi skaper lidelser. Mange arter (fugler, reptiler, krypdyr, noen gnagerarter) skal hodes slik at vi kan observere dem, men uten å interagere, og dersom vi velger så er det krevende å tilrettelegge, og man må anta at det kommer til å gripe inn i hverdagen markant, og i veldig mange år.
NB
Noen menneskers dyrehold er dessverre lovbrudd. Bryter noen lov om dyrevern skal det meldes til mattilsynet. Kjenner du til noen som ikke holder seg innenfor loven har du plikt til å melde fra. Du kan legge igjen en bekymringsmelding på www.mattilsynet.no . Det er ikke en anmeldelse, men en anmodning om at det tar en vurdering av om alt er i orden. OG hvis man anerkjenner manglende kompetanse er vi klar til å hjelpe!