Hvorfor fjerter, fiser eller promper hunden din? Vi vil øke din kunnskap om flatulens!

Hvorfor fjerter, fiser eller promper hunden din? Vi vil øke din kunnskap om flatulens!

Flatulens betyr prosessen der du evakuerer gass ut fra anus (endetarmsåpningen). Flatus er selve gassen. Vi reagerer mest på lukt hos hund, men det kan være fordi kattene uansett produser et så lite volum at vi ikke legger merke til det. Men vi holder på med det, alle sammen. Noen ganger øker det på, og blir sjenerende.

Men aller mest er det nok sjenerende for den som produserer gassen. For det kan være et tegn på en ubalanse, og gass kan gi magesmerter. Det kan også tarmsykdom, som gassen noen ganger er en konsekvens av. 

Det er helt normalt å produsere tarmgass, men innenfor visse grenser. Volumet, frekvensen, og lukten som oppfattes som normal er veldig individuelt. Derfor er vi mest opptatt av endringer og økninger. Men av og til overser man et symptom fordi dyret har lidd av noe så og si hele livet, og man har vennet seg til symptomene, og feiltolker det som normalt for individet. 

Det meste av gassen hos alle dyr produseres av helt normale prosesser i tarmen. Gassen er et biprodukt når vanlige tarmbakterier bryter ned maten vi har spist til næringsstoffer vi kan nyttiggjøre oss. Det er spesielt plantebasert materiale, mer spesifikt mat med høyt fiberinnhold bakteriene lager mye gass av.

Noe av gassen kommer fra svelget luft, og spesielt ser vi økning av tarmgass når man har smerter og irritasjoner i svelget. De fleste gassene i fjert lukter ikke, og er vanlige i luften rundt oss. Gassene som lukter er oftest tilstede i liten mengde, og hydrogensulfid er den viktigste av disse. 

Vi er ekstra oppmerksomme ved endringer i mengde passert tarmgass når man vet at man ikke har spist noe rart eller nytt. Vi fokuserer da på å eventuelt avsløre sykdommer i spiserør, mage, eller tarmer. Eksempler kan være megaesofagus (= stort spiserør), matvareallergier, matintoleranse, IBD, og noen spesifikke infeksjoner. Du vil bli spurt om type diett og matvaner.

Du må også gjøre rede for andre endringer som kan stamme fra mage-tarmsystemet, som oppkast, diaré, vekttap, rumling i magen, slim eller blod, antall avføringer dyret ditt har per dag, og eventuelle problemer med å bæsje. Er årsaken åpenbar, vil dette kanskje resultere direkte til forslag til behandling. Noen ganger vil vi gå videre med blodprøver, røntgen, ultralyd, gastroskopi, og avføringsprøver.

Velger du å ta med avføringsprøve er det aller beste at du tar med en hundepose tatt vare på fra annenhver dag, i alt 3 poser, som er oppbevart kjølig men frostfritt. Da kan vi avsløre lure parasitter som ikke legger egg vi kan påvise hver dag. 

Med riktig håndtering, og utelukkelse av underliggende årsaker, skal det være mulig å kontrollere avgassen. Det vanligste er at man endrer på dietten, men også faktorer rundt hvordan man gir maten kan være vesentlige. I noen tilfeller kan ett eller fler medikament være løsningen. Det første vi ofte gjør er å redusere fiberinnholdet. (Andre ganger, som ved tykktarmsbuetennelser er løsningen å øke fiberdelen i maten).

Allergiutredning, med spesialdiett som er myntet på dette, er også en vanlig løsning. Da må vi gå gjennom alle forhold som kan indikere allergier i andre organer, spesielt hud og ører. Endring av rutinen rundt mat kan være hyppigere måltider med mindre mengde, få lov til å spise alene, eller en type skål som begrenser hastigheten hunden spiser i. Noen ganger kan økt aktivitet rett og slett hjelpe gassen som naturlig skal være der ut i det fri.

Medikamenter som kan hjelpe er simethicone (fra yuccaplanten), aktivt kull, bismuth, og zink i forkjellige forbindelser. Men det er utrolig sjelden antibiotikum blir benyttet, og våre veterinærer er spesielt restriktive med å skrive ut slike preparater. Det er fordi vi både bryr oss om dyret ditt, deg, og planeten vår. 

Det er til slutt viktig å nevne at tarmgass kan være potensial livstruende hos raser som er disponert for magetreining (=ofte raser med smalt og dyp brystkasse). Det kan også være forbundet med stor smerte om det bygger seg opp og utvider tynntarmen (ileus), selv om dette ikke alltid er direkte farlig for hunden. Og så kan det jo være ganske sjenerende for omgivelsene….

Trenger du hjelp til å redusere gass hos din hund? Du er alltid velkommen til oss.

Linda Bakken Bøe

Veterinær og deleier