Furunkulose hos hund- hvorfor oppstår de, og hva gjør jeg?

Furunkulose hos hund- hvorfor oppstår de, og hva gjør jeg?

Hva kan være vanlige årsaker til oppbrudd av furunkler?

Mekaniske skader

Fordeling av vekt og beinstilling; trår hunden på hårete hud rundt tredeputene?

Allergi (mot ingredienser i fôret eller mot noe i omgivelsene)

Rasedisposisjon (inkluderer i praksis også allergi, feilstillinger, og hårsekkmidd)

Hårsekkmidd (sjelden ved normalt immunforsvar)

Litt mindre vanlig:

(Hyperreaksjon mot vanlige stafylokokkbakterier)

(Forstyrrelser i prosessen der huden fortykkes til tredepute)

(Generell sykdom)

(lymfocyttær-plasmacyttær pododermatitt)

Vurdering

Din hund har nå fått en furunkel. Noen ganger er dette som en følge av en konkret skade, men oftere ser vi at det har oppstått et problem i en hårsekk, som så har vokst og sprengt seg ut i vevet rundt. Da blir vevet irritert, og prøver å spise opp problemet (puss og hevelse), og kastet ut bitene av hår og talg som plutselig er på feil sted. Letteste vei er som regel oppover, så selv om hårsekken ofte er på undersiden, er hevelsen og eventuelle krateret du ser på oversiden.

Mange henger seg veldig opp i at det må være bakterier som gir infeksjon, og i og for seg er det jo ofte bakterier til stede. Men deres rolle er heller at de krydrer klumpen av materiale som hunden nå har fått liggende nesten som “en flis” i mellomkjøttet mellom tærne. Det vil si at et normalt immunforsvar ofte greier å hamle opp med bakteriene som er der, men får en alt for stor jobb med å rydde bort de andre restene av hår og annet grums som var i hårsekken som sprakk. Dette skal nå ut. Under har jeg listet opp hva man skal sette i gang av strakstiltak når dette skjer, og hva man må tenke på på litt lengre sikt. 

Dette må du gjøre i aktive oppbruddsfaser

Bløtlegging av labben i 10 minutter, 2 ganger per uke, i benzoylperoxyd-sjampo ( eksempelvis med Dermabenss fra Virbac). Alternativt kan man bruke klorhexidinsjampo til hund. Skyll godt etterpå med vanlig vann. Sjampoen kan virke veldig uttørrende på huden, så se godt etter hvordan hudoverflaten har det etterhvert. Blir det tørt, rødlig eller mer kløende kan du legge på en dråpe olje beregnet på stabilisering av hud hos hund og katt. (Benzoylperoxyd må aldri brukes på katt). 

Klemming og fjerning av skorper på bløtlagt labb. Alternativt kan man bruke et skalpellblad for å ta et lite hull der man kjenner at det er et væskefylt hulrom under.  Alt puss, materie, og materie fra hårsekkene må fysisk ut. Det kan ta tid. Antibiotika kan ikke gjøre denne jobben for deg. Det kan være aktuelt å sette dette inn noen ganger. Men som det fremgår over er ikke bakteriene i seg selv hovedproblemet, og det er neppe en varig løsning.

Napping av hår der hunden trår på hårete hud. Mange hår er ofte produsert, og slitt ned, i dette området, uten at de får røytet ut. Må gjøres jevnlig. Det hoper seg opp i hårsekkene, som til slutt kan sprekke, og lage reaksjon i vevet, og igjen gi en furunkel. Dette kan være en av de viktigste årsakene. 

Dette på du generellt tenke på

Vektreduksjon, dersom det er grunnen til at hunden trår på mer enn bare tredeputene sine. 

Redusere friksjon; unngå stein, grus, og harde underlag. Bruke sokker etc.

Tilskudd av omega 3-fettsyrer (beregnet på hund). Det er ikke et strakstiltak, fordi det tar ca 2 med før huden på labben er “bygget om”, og inkuderer høyere andel gode fettsyrer. Da er imidlertid huden styrket. Anbefales til alle hunder som ikke står på et allergi- eller omega-for fra før (grenser for hvor mye hunden greier å ta opp). 

Behandle den underliggende årsaken hele året. Ofte har hunden allergi mot matvarer eller ting i omgivelsene. Stoffskiftesykdommer må også utredes. 

Klemme ut/nappe hårrester hunden trår på jevnlig. Dette er lettere etter at labben har vært lagt litt i bløt. 

Bruke eventuelle forebyggende medisiner hunden har blitt satt på. Disse kan bidra til å forhindre oppbluss. Eksempler på dette kan være Atopica eller Protopic. Allergifôr kan også legges under dette punktet, da det anses som forsbyggende behandling. Bruk ikke Prednisolon samtidig, da dette kan forverre plagene. Noen ganger har man en kort pulsterapi tidlig i forløpet, men det må gjøres med tett oppfølging av veterinær. Cortavance spray lokalt er i orden.

Linda Bakken Bøe

Veterinær og deleier

Dyrlegene Bodø