Grain-free (kornfri) diett til hund: tilleggsdiett men ikke fullfôring? Nye anbefalinger.

Grain-free (kornfri) diett til hund: tilleggsdiett men ikke fullfôring? Nye anbefalinger.

Orijen eller tilsvarende? Gjerne, men ikke bare.

Har du fått beskjed om at veterinærer ikke anbefaler fullfôring med såkalt kornfri diett, og lurer på hva dette kan skyldes? Her er en oversikt over hva vi vet, og hvor kunnskapen kommer fra. Samtidig vil vi belyse noen av mytene rundt korn i fôret.

Vi ser fra tid til annen fôr-trender innenfor nisjeprodukter uvanlig mange henger seg på. Vi er inne i en tid da kornfrie (“grain-free”) dietter er særs trendy. Vi selger for eksempel Orijen i vår butikk, som faller inn i denne gruppen.

Men selv om vi gjør dette er det ikke gitt at vi mener at full-fôring (=eneste diett) av slike nisjeprodukter er uten videre en veldig god idé. Vi selger Orijen som tilskuddsdiett. Det er fordi det er gode ingredienser av høy kvalitet og med høy smakelighet.

Men brukt feil kan de gi alvorlig sykdom hos enkelte individer. Vi vet ikke hvor mye som er for mye, og vi vet ikke helt hvilke indidiver som ikke bør stå på denne dietten. Men vi vet at denne trend-dietten gir for få fordeler til at det er verd å gamble.

Vi skal forsøke å utdype hva man vet videre i denne artikkelen. Er du uenig eller føler deg usikker på om vi har satt oss inn i dette anbefaler vi deg å lese henvist artikkel og kommentarer i fotnoten nederst. Vi er evidensbaserte der forskning finnes, og vi håper dere følger oss i dette.

Vi tror Orijen og tilsvarende er av fantastisk kvalitet. Men vi støtter ikke kunden der argumentasjonen er at den er bedre enn alle andre dietter, fordi de ikke inneholder korn.

Følgende utsagn oppfatter mange som kontroversielt, men det må sies her: «Til dags dato er det ingen pålitelige bevis på at korn-frie dietter har noen som helst fordel over andre dietter».

I tillegg har man sett en sammenheng mellom disse diettene og økning i hjertesykdommer (og mulig forekomst av en type nyre/blærestein). Det er derfor uklokt å betale mer for mat som ikke gir noen tilleggseffekt, og som dessuten har vist seg å kunne gi sykdom hos enkelte hunder.

Som en del av dietten, som festmat, eller som godbit er disse diettene fine. Men hvor mye som er nok til potensielt å skape et problem vet vi ikke. 

 

Myter:

Fullkorn er ikke bare brukt som fyllstoff i diettene, men har egen næringsmessige verdi. Det er mange vitaminer, mineraler og essensielle fettsyrer i korn-delen av dietten.

Det er også protein i korn, og noen av disse kan være lettere for hunden å ta opp enn dem fra en animalsk kilde. Over 90% av alle hunder og katter kan nyttiggjøre seg av næringsstoffer fra kornet. 

Korn-frie dietter er ikke frie for karbohydrater. Det er for eksempel ofte tilsatt søtpotet, som har mere karbohydrater enn kornet. Det kan også bety et høyere innhold av stivelse enn ved korn.

Da er det mindre næringsstoffer, mindre fiber (for tarmfunksjonen), og mere fett eller kalorier. Noen erstatter med linser og bønner, og det kan gi en litt vanskelig mage. 

Det er ikke vanlig med fôrallergi (under 10% av alle som er allergiske) hos dyr, og det er i tillegg veldig få av dem igjen som reagerer på innhold i kornet. Det blir i praksis nesten ingen som ikke tåler korn.

De fleste som reagerer på ingrediensene i mat reagerer på kylling, storfe, melkeprodukter etc, altså helt vanlige ingredienser også i korn-frie dietter. Ingen spesialister/dermatologer anbefaler kornfrie dietter når fôrallergi mistenkes. 

Korn gir ikke glutenintoleranse. Cøliaki er en arvelig autoimmun tilstand. Intoleranse er utrolig sjelden hos hund, og aldri sett på katt. Det er kun en innavlet familie med irske settere vi vet sikkert har hatt en ekte glutenintoleranse. 

 

Hjertesykdom og kornfrie dietter

DCM (Dilatert Cardiomyopati) er en lidelse der man forenklet kan si at hjertet vokser og blir større enn det skal være, og dermed til slutt ikke arbeider godt nok. De kan få urytmisk puls (som hunder ofte har uansett, men her i uttalt grad), og hjertesvikt eller til og med brått dø.

Dette er en lidelse som vi alltid har hatt noen tilfeller av nå og da, og som vi helst ser hos store hunderaser. Nå ser vi en økning i frekvens hos disse store rasene, men også forekomster hos de mindre hundene vi sjelden eller aldri oppdaget denne lidelsen hos før.

Det vi vet er at disse hundene har til felles at de spiser korn-fritt, eller fôr med veldig dyre og eksklusive og eksotiske ingredienser. Det vi også vet sikkert er at de blir bedre igjen når de går over på med vanlig sammensatt hundefôr.

Det er allment akseptert at årsaken til at dette skjer er mangel på taurin. Taurin er historisk alltid tilsatt i alle kommersielle fôr til katt. Kunnskapen om at den er helt nødvendig for hjertet har vært bevist siden 90-tallet hos hund, og mye tidligere hos katt.

Mangel hos hunder på eksotiske og korn-frie dietter kan være mangel på taurin i råvarene som inngår i fôret, men også redusert biotilgjengelighet (samspill med resten av innholdet i maten, som gjør at det ikke tas opp selv om det er der).

Dette kan også gjelde byggestenene man kan bygge taurin av. Det er derfor ikke sikkert at det å tilsette det i seg selv gir bedre tilgjengelighet. Mange faktorer i maten vi spiser jobber sammen for at effekten skal bli optimal. Vi vet faktisk ikke hvorfor noen dietter gir for lavt innhold av taurin i selve hunden, men vi vet at det skjer. Dette må vi ta alvorlig. 

(Referat fra ACVIM 2019, Kara M Burns, MS, MEd, LVT, VTS (nutrition); Heart disease and Grain-Free diets (publisert på VIN.com) )

Fotnote

Dyreeiere fokuserer mye på kjæledyrenes helse og ernæring. Dessverre skaffer mange seg informasjon fra ikke-veterinære kilder, og fra mer eller mindre pålitelige nettsider. De naturlige autoritetene på fagfelt har mistet en del gjennomslagskraft. Slik er hele samfunnet vårt.

Consentual bias gjør at vår SoMe-feed fremstår som “folk flest”. Kildekritikk er mangelvare. Det gjør det vanskelig for oss å formidle sann forskningsbasert kunnskap med troverdighet, men vi må selvsagt fortsette å nå ut til dere der vi kan. Dette er et viktig budskap, og vi oppfordrer dere sterkt til å tro at vi har hundens beste som hovedfokus når vi kommer med anbefalinger som dette. 

Markedet for hundefôr er enormt, og dette betyr at det er store penger å tjene for produsentene. Det betyr IKKE at det de produserer er av dårlig kvalitet, eller at de markedsfører suspekte produkter.

Men det betyr at vi må være ekstremt forsiktig før vi favner nye “sannheter”. Vi vet ikke utfallet før vi har brukt varen over en periode, og på et større antall dyr. Da kommer det ny kunnskap frem. 

Avansen for videresalg av fôr er begrenset, og vi som bedrift velger selv hva vi vil selge. Vi er ikke kjøpt eller mottar vesentlige frynsegoder som gjør at vi velger det ene eller andre merket, men ofte er tilstedeværelse av en representant og god informasjonsflyt mellom oss og selger et viktig element. Det er fordi det er lettere å bli god på, og å videreselge noe vi føler at vi kan godt.

 

Linda Bakken Bøe

Veterinær og deleier

Dyrlegene Bodø