Håravfall

HÅRAVFALL

De aller fleste hunder og katter røyter. Det er helt normalt. Denne røytingen er periodisk, og gammel pels erstattes av ny. Blir det bare flekker, eller blir pelsen generelt tynnere over tid er det noe som ikke er som det skal.

 

Noen hunderaser er avlet på en slik måte at pelsen bare fortsetter å vokse. Disse rasene må klippes. Andre raser kan ha tynt behårede flekker som gjerne er knyttet til en spesifikk alder. Både hunder og katter kan være avlet for å ikke utvikle pels i det hele tatt. Noen raser er avlet for å beholde valpepelsen hele livet. Disse er oftere utsatt for arvelig hårtap. Nakendyr får lettere hudproblemer enn andre.

 

Hos dyr som røyter går hårstråene og hårsekkene gjennom tre faser; vekstfase, hvilefase, og en fase der de faller ut slik at hårsekkene blir klare til neste runde. Denne syklusen er påvirket av genetikk, lys og temperatur, hormonene i kroppen, samtlige sykdommer, og ernæringsstatus. I tillegg spiller stress og psykisk påvirkning en viktig rolle. Helse og velvære er to sider av samme sak.

 

Allergier og andre hudsykdommer er vanlige årsaker til forøket håravfall. Hormoner har stor påvirkning på huden, og avvik er gjerne knyttet til hårtap som sees som symmetriske mønstre på begge sider av dyret. Ser du sår i huden, eller klør det skal man alltid ta dette alvorlig. Det finnes mange spesifikke lidelser hos enkelte raser eller grupper av hunder som fører til hårtap. Noen av disse er relatert til en spesiell pelsfarge. Det kan dreie seg om hår som faller ut, eller hår som brekker lett, så det er viktig å legge merke til om det er helt bart, eller korte stubber igjen. Huden fungerer som helsens speil, og hårtap eller dårlig kvalitet på pels kan være et tegn på at noe i kroppen ikke er som det skal.

 

Hunder mister valpepelsen sin rundt seks måneders alder, avhengig av rase og størrelse. Kattene gjør det også, men mye tidligere. Hunder og katter med normal pels røyter som regel over en periode på fire uker vår og høst, men det vil falle av noen hår jevnt over hele året. Det er også vanlig med en røyteperiode relatert til drektighet og fødsel. Du som eier blir som regel raskt vant til røytemønsteret dyret ditt har. Det er viktige å notere seg avvik. Også manglende håravfall kan være et tegn på at noe er i ubalanse. Det er altså viktig å være oppmerksom på om, når og hvor lenge hunden eller katten din røyter.

 

Mistenker du at det kan være noe som ikke stemmer er det lurt å gå igjennom kostholdet du gir dyret ditt, samt undersøke om avføringen er normal i konsistens og farge, og notere deg om dyret har tendenser til å kaste opp. Vei dyret og se om vekten endres. I tillegg kan man ta kontakt med oppdretter av mor og far, og undersøke hva som er normalt i avlslinjene. Alt dette er nyttig informasjon for oss når du kommer inn på time. Har du noen som helst mistanke om at hunden eller katten din er syk, eller lever med stress, bør du bestille time hos oss slik at vi kan hjelpe dere så raskt som mulig.

 

Vi ser av og til at trender innen fôring kan påvirke enkelte dyr i negativ retning med henhold til røyting, og hudkvalitet eller kløe. Har du basert deg på en høyprotein-diett, grain-free, eller boutique-diett anbefaler vi at du først og fremst endrer kostholdet til et fôr som understøtter god pelskvalitet fra et av de større merkene på markedet. Hills, Royal Canin, Specific eller Eukanuba er eksempler på fôr vi selger, og som vi stoler på. Likevel er det ikke sånn at alle fôr passer alle individer. Noen ganger må vi ha tålmodighet og prøve flere merker før vi blir fornøyde, gitt at vi vet at helsen ellers er i orden. Vent gjerne i flere uker til måneder, og helst over en normal røyteperiode før du evaluerer effekten av fôrskiftet.

Priser
Konsultasjon hudutredning 1 556,-

Se alle priser her