Informasjon til eiere etter sterilisering/kastrering

Informasjon til eiere etter sterilisering/kastrering

Katten din er nå sterilisert/kastrert

Din katt har i dag blitt operert hos oss. Operasjonen gikk fint, om du ikke har fått annen beskjed undervegs. Nå er det du som skal følge opp videre. Du er alltid velkommen til å ta kontakt med oss, om det er noe du er usikker på.

Mental tilstand:
Katten din har vært sedert, og om det er en hunnkatt, også fått narkose. I tillegg har det blitt gitt lokalbedøvelse der det har vært lagt et snitt, og samtlige har fått smertestillende (Et NSAID), som varer i 24 timer. Når en katt har vært bedøvet eller fått narkose er det viktig at den blir passet på helt til den er helt våken. Dette innebærer at katten ikke må få fri tilgang til høyder den kan falle ned fra, ekstreme temperaturer, vann den kan drukne i (inkludert vannskål den kan sovne i), og mulighet til å overspise. Et rom med vanlig romtemperatur, jevnlig tilsyn, og mat/vann tilbydd under oppsyn kan være lurt.

Kontroll av såret:
Hannkatter har ikke noen form for plaster, og heller ingen sting etter operasjonen. Såret pleier å trekke seg sammen ganske fort, og etter 10 dager er det lite eller ingen tegn til skorpe. Hannkatten trenger ingen beskyttelse over såret. Den skal ikke vise overdreven oppmerksomhet der såret er. Slikker den veldig mye på det kan det være lurt å komme på en kontroll. Kontroller såret for væske og lukt hver dag.

Hunnkatten har oftest body eller skjerm. Om katten har body vil du ikke kunne kontrollere såret uten å åpne litt på denne. Du vil ikke se noen sting, da såret er sydd under huden. Tråden blir fjernet av kattens immunforsvar, og det kan ta noen uker. Det er ikke uvanlig at såret er litt hovent, og av og til blir det en pølse med hevelse der det er sting. Det er ikke farlig. Det skal derimot ikke lukte, være påfallende varmt, eller væske grønt, blakket eller gulgrønt. Litt blank/rødlig væske kan forekomme. Etter 10 dager er hudoverflaten grodd, og du kan ta av bodyen/skjermen. Dersom katten da begynner å slikke tar du den på et par dager til. Fungerer ikke dette, bør du komme inn på kontroll. Se over såret daglig.

Smerte:
Katter er ikke så flinke til å fortelle oss når de har vondt. De blir aller helst innesluttet og avvisende. Det kan være vanskelig å skille mellom smerte, og protest mot body eller skjerm. Du kan teste dette ved å ta den av, og se om den blir kvikkere. Den første dagen er oftest katten preget av medisinene den fikk på klinikken, men etter dette pleier vi å se en rask formstigning. Du skal gi en tablett, eventuelt flytende smertestillende om du har fått dette, hver dag fra dagen etter operasjonen. Vi pleier å gjøre dette minimum 3 dager. Virker det som din katt blir smertepåvirket etter at vi har avsluttet behandlingen, kan vi fortsette noen dager til. Trenger katten din mer smertestillende medisin er det bare å ta kontakt.

Ring oss om du føler deg usikker!
Dyrlegene Bodø, tlf 755 61800