Innbilt drektighet eller svangerskap hos hund (pseudograviditet)

Innbilt drektighet eller svangerskap hos hund (pseudograviditet)

Hvorfor får noen tisper dette?

Falsk eller innbilt drektighet/svangerskap, også kalt pseudograviditet, er en normal fysiologisk prossess hos tispe. Den er ikke assosiert med sykdommer i reproduksjonsorganene, og har ingen betydning for hvorfruktbar tispen er. Vi ser fenomenet 45-60 dager etter en normal eggløsning (mot smitten av en løpetid), og med en varighet på opptil 8 uker. Dette skjer når progesteronnivået øker rett før, og så faller rett etter eggløsningen.

Dette setter i gang produksjon av hormonet prolaktin. Prolaktin, som du kanskje ser av ordet, fremmer laktering (=melkeproduksjon), men er også ansvarlig for de fleste atferdsforandringene man ser ved innbilt drektighet. Mange hunder tar til seg leker og bamser, lager rede, eller kan til og med bli aggressive. Utviklingen av større jur med melkeproduksjon er vanlig. Man mange hunder er myer mer subtile i sitt symptombilde.

De vil kanskje ikke gå ut av huset, spiser litt dårlig, sutrer, eller bare rett og slett oppfører seg pussig. Vær bare klar over at tispa absolutt ikke kan noe for det. Hun er programmer til noe hun ikke greier å sette “fingeren” helt på. 

Hva gjør jeg?

Hos noen få tisper kan atferden ta overhånd og resultere i redusert livskvalitet. Da må noe gjøres. Andre har bare milde symptomer som kan oversees. For de mildere tilfellene finnes det et medikament (Cabergolin;  Galastop) som kan bremse melkeproduksjonen. Det kan også være lurt å ikke bygge opp under atferden, snarere heller at man distraherer, fjerner bamser, stanser selvstimulering av jur (t-skjorte?) etc.

Den eneste fullstendige kur for pseudograviditet er å fjerne eggstokkene ved kirurgi (og vanligvis også livmoren i samme farten), og dermed bryte av progesterontoppen og prolaktinproduksjonen. Dette er mest aktuelt der tispa er aggressiv, eller ikke fungerer noe i nærheten av normalt. Det dekkes sjelden av forsikringen din, så dette må du finansiere selv. Hos oss koster inngrepet 14-16.000,- (2019-pris), forutsatt at det ikke oppstår komplikasjoner.

Dette må tidligst gjøres 8-10 uker etter løpetid, og i god tid før neste. Dette fordi sterilisering på en tispe som har begynt å få et forøket progesteronnivå automatisk da vil gå inn i en innbilt drektighet av selve inngrepet, da det vil gi et kraftig fall. Er det aktuelt med kirurgi på din hund må du komme inn på en rådgivningstime, og så setter vi sammen av et tidspunkt som passer for alle.

Mer deg at dersom du opplever en pseudograviditet som varer ut over 8 uker kan det være aktuelt å utrede stoffskiftet og leverens funksjon. Vi ser av og til unormalt lange episoder hos hunder med slike lidelser. 

Ellers er det kort og godt bare å forsøke å holde ut!

Linda Bakken Bøe

Veterinær og deleier

Dyrlegene