Jeg har lyst på skilpadde. Hva må jeg kunne?

Jeg har lyst på skilpadde. Hva må jeg kunne?

Det å være dyrevenn betyr selvsagt å ville dyrets beste. Vi skaffer oss oftest dyr helst for vår egen del. Å ha empati med dyr kan vel så mye bety å avstå fra å skaffe seg et, ut fra vurdering om at vi ikke alltid kan etterligne naturlige omgivelser og kosthold. Ha alltid dette i bakhodet, og skaff aldri levende vesner på impuls. Vi vet det er vanskelig, men det er veldig viktig! I tillegg må du sørge for at arten du har tenkt å skaffe deg er lovlig i Norge. 

Vurderer du å eie en skilpadde? Da er det helt essensielt at du setter deg inn i hva som kreves av plass, stell, og krav til ernæring. Som en klok exoticsveterinær en gang sa til meg; Skilpadder lever ikke lenge, de bare dør sakte. Og det er mye sant i dette. Reptiler holder gjerne ut lenge uten å klage. Men målet vårt er at det de kan ha det så optimalt som mulig i fangenskap.

De aller fleste skilpadder dør dessverre som en konsekvens av feil hold. Nesten ingen av vannskilpaddene vi ser hos oss har det optimalt, og vi oppfordrer på generell basis ikke til hold av disse i fangenskap. Er du likevel entusiast har vi laget en veiledning til deg over viktige punkter vedrørende rødøret terapin, og nære slektninger. Dette er det vanligste artene vi ser på klinikken. Det er viktig å påpeke at dette er en ulovlig art å ha i Norge, og i veldig mange andre land. Vi vet ikke hvordan de kommer til Norge, men vi vet at det er noen av dem her. Selv om de er ulovlige, har de selvsagt behov for å ha det bra. Beskrivelsen vil også dekke hold av chinemys reevesi, som er lovlig å ha i Norge i dag. Man kan ikke overføre kunnskap direkte mellom arter, da behov varierer etter klimasoner og geografi.

 

 

Rom

De er semiakvatiske; gode svømmere, med behov for å tilbringe mye tid på land for å sole seg, eller lete etter mat. Estimert livslengde 25 år. De trenger et varmt og tørt område, samt et større vannkar- minimum for arten er 100 liter. Vanndybden skal være minimum 2 ganger lengden av skilpadden skjell. For en standard 1,2 meter tank trengs 40 cm skrående rampe fra den ene enden. Bunnmaterialet pleier å være 3-5 cm dypt, og av grus/sand. Pass på at steinene er så store at skilpadden ikke kan svelge dem. Det kan være enklere å gjøre vanndelen ren uten å ha bunnsubstrat her.

Lys
Skilpadder har et absolutt behov for UVB-stråling. Dette ordner du med en spesialpære beregnet på dette, og for reptiler. Men husk at det finnes egentlig ingen erstatning for ekte sollys. Skilpadden må ha UVB for å produsere vitamin D3 i huden. Dette er for at kalsium- metabolsimen skal gå som normalt. Om mulig skal skilpadden plasseres i direkte sollys i 20-30 minutter 2-3 ganger i uken. Solstrålene må ikke passere noen form for glass eller plast på veien, da det vil filtrere ut UVB-strålene. Pass på at skilpadden ikke overopphetes. De fleste kunstige UV-lys skal plasseres 30 cm fra dyret. Pass på at de skiftes ut hver 6 mnd, da effekten svekkes, selv om lyset vi ser fremdeles virker. Anbefalt dag/nattsyklus er 12+12 timer.

Varme
Vannet må være varmet opp til 24-29 grader celcius. Det betyr at du må ha varmekolbe, og måle temperaturen daglig med et termometer. Landarealet skal varmes med reflektor eller keramisk lampe. Her skal temperaturen være 29-35 grader. Det er optimalt å ha flere temperatursoner, slik at skilpadden kan velge å oppholde seg litt kaldere i perioder, om den ønsker.

Vannkvalitet
Vannet skal alltid være rent. pH, hardheten på vannet. og mengden tilført nitrogen virker inn på vannkvaliteten. Skilpadder produserer mye avfall, så lær deg å kjenne nitrogensyklusen- da forstår du lettere hva som kan være galt i ditt kar. De fleste sykdommer vi ser er knyttet til dårlig vannkvalitet. Det er kjemikalier du ikke kan se i vannet som er de største utfordringene. Vannet må kontinuerlig filtreres. Ideelt sett skjer dette med et biologisk, ytre filter, som håndterer kjemikaliene i vannet. Uansett filterkapasitet skal 25% av vannet skiftes hver uke. Mange anbefaler et jorbedringsmiddel for vann når man tapper rett fra springen, men vår mengde klor er ikke problematisk for det biologiske filterets effekt, osman holder seg til anbefalt mengde vann byttet i uken. Butikker som forhandler akvarieutstyr kan hjelpe deg med de riktige prøvene for å overvåke vannkvaliteten. Vi anbefaler overvåkning av ammoniakk, nitritt, nitrat, pH, og vannets hardhet. Over tid vil du da finne ut om vannet er stabilt. Skilpadden ønsker en pH på mellom 7-8,4. Hardheten skal være mellom 140-210 ppm. Tilsatt akvariesalt kan være en forutsetning for å holde på hardheten i vannet. 5g akvariesalt per 100 liter vann pleier være vanlig.

Fôring
Din sklipadde er en alteter i det fri. De spiser både animalsk protein, og plantemateriale. Jo eldre de blir, jo mer plantemateriale pleier de å foretrekke. En kombinasjon av følgende bør fôres til din skilpadde:
Kommersiell skilpaddediett (skal være maksimalt 25% av totalt matinntak). Ikke alt som er på markedet er av like god kvalitet.
Animalsk protein fra for eksempel hele fisk, skalldyr skjell, insekter, eller ormer. (Også maksimalt 25% at totalt inntak)
Plantekost som mørke blader fra urter og grønnsaker, raspede gulrøtter, squash, grønne bønner. epler, meloner, og bær.
Vitaminer skal det være unødvendig å tilsette om dietten er godt balansert. Kan tilføres om det mistenkes at det svikter her.
Skilpadder er god til å overspise, og vil gladelig spise feil balansert diett om de får velge helt selv. Alle saltvannsmatkilder må bløtlegges i ferskvann, slik at saltkonsentrasjonen går ned. Dette kan ta noen timer. Reker skal gis uten hode til store, og helt rensket til små skilpadder. Vær klar over at fryst mat kan ha lavere vitamininnhold enn fersk, spesielt av B-vitaminer. Fôr aldri med rått kjøtt av smittehensyn. Fôrmengden som normalt er nødvendig tilsvarer skilpaddens hode. For voksne 1-2 ganger per uke, og unge skilpadder annenhver dag. Tilskudd av Kalsium og vitamin D3 er ikke nødvendig om den får hel fisk og direkte sollys. Vi regner det som urealistisk, og anbefaler derfor tilskudd av dette månedlig. Vitaminblandinger kan injiseres inn i foret, slik at det tas opp ordentlig.

Håndtering
La skilpadden akklimatisere seg i nye omgivelser før man forsøker å håndtere dem. Det er veldig stressende for skilpadder å venne seg til nytt hjem. Rødøret terapi må alltid støttes fra undersiden. Bruk begge hender, og hold både over og under skallet. La skilpadden beholde fotfeste, da det å ikke nå ned er veldig stressende for dem. Nye skilpadder skal alltid i karantene før de settes inn til de andre. Vask alltid hendene etter at du har berørt tanken eller skilpadden. Skal den transporteres må den ha mykt underlag, i en tett boks med luftehull. De man aldri transporteres i vann, og monitorenes for overoppheting.

Veiledningen er fritt oversatt etter universitetslektor John Debenhams forelesningsnotater ved NMBU, 2015. Vi ønsker at alle våre skilpaddekunder følger veiledningen. Behandling av disse artene, uten at grunnforholdene er riktige vil sees på som brannslukking, og er lite tilfredsstillende for alle parter. Vi kan over tid ikke følge opp slike pasienter, men er gjerne med på veiledningen til tilstrekkelig og dyrevernmessig hold av exotics av alle varianter.

Veterinær Linda Bakken Bøe
Dyrlegene Bodø