Først og fremst; begrepet sterilisering (hindre at modne egg kommer fra eggstokk til livmor/sæd å nå ut av penishodet fra testikkelen) er ikke akkurat nøyaktig det vi utfører på katter hos oss. Vi passer også på å fjerne både eggstokker/testikler og livmor, så kastrering er nok en mer riktig beskrivelse. Likevel har begrepet så godt fotfeste i språket, at vi fortsetter å benytte det feil på damekattene, og riktig på guttene. Og det har vi felles med de aller fleste i vår bransje.
Vi anbefaler alle å sterilisere/kastrere kattene sine. Unntaket er om de skal benyttes i avl. Vi foretrekker å utføre inngrepet etter at katten har nådd en vekt på 2 kilo. Dette er av rent praktiske årsaker, da små katter er vanskeligere å operere på/anestesere, og dosere smertestillende til. Ved særskilte forhold kan regelen fravikes.
Før alle inngrep (som kan planlegges) skal kattene fastes fra kvelden før- og det passer da fint å ta bort matskåler når du legger deg. Vannet skal alltid stå tilgjengelig. Om katten har mat i magesekken når den skal opereres er vi redd den kan kaste opp i søvne, og få noe av det i luftvegene.
Kirurgi er alltid en risiko. Det er det hos oss, hos alle andre veterinærer, og selvsagt også på Nordlandssykehuset. Man kan for eksempel reagere på medikamenter, ha allergier, få blødninger, få infeksjoner i etterkant, oppleve uventet grad av smerte, eller ha skjulte lidelser i familien. De fleste katteeiere kan fortelle fint lite om det er oppdaget hjerte/karlidelser på kattens farsside, for eksempel.Likevel går inngrepet så og si alltid bra. Men siden det alltid er en liten usikkerhet vil vi kreve at du signerer på at du er klar over dette ved levering. Det gjør IKKE at vi ikke strekker oss til det ytterste, og vi gjør alltid vårt beste. Livet er bare ikke alltid rettferdig…
Slipp ikke katten ut kvelden/natten/morgenen før inngrepet, da vi dessverre må belaste for avsatt tid når noen raller på seg en “no show”.
Du tror kanskje katten din er like redd hos oss som den er i bilen eller venterommet, men faktum er at mange katter roer seg veldig fint ned i vår kennel. Vi opptrer vante og betryggende, mens du gruer deg litt. Kattene er konservative vesner, og eksepsjonelle på kroppsspråk. Ikke bli redd om vi ønsker at du bare leverer. Det er faktisk bedre både for kattens ve og vel, og vår sikkerhet. Blir det tydelig for oss at katten ikke takler oppholdet ringer vi deg! Vi vil alltid dyrets beste. Ønsker du å se våre fasiliteter er du velkommen inn ved levering.
Hos hannkatter sederes (sover) de, for så å få lokalbedøvelse. Huden snittes opp, og testiklene eksponeres. Så benytter vi en av flere metoder for å knyte over blodkarene mellom testikkel og buk (alt etter hvem som utfører inngrepet). Knuten vil løses opp av kattens eget innunforsvar, og skjules alltid i vevet under huden. Det sys ikke i huden, da denne lukker seg raskt. Det er normalt ikke nødvendig med skjerm, men dersom han slikker mye på såret må vi kanskje likevel vurdere det. Vi gir Metadon rutinemessig under alle kastreringene, og en smertestillende injeksjon som varer i 24 timer. Deretter får katten med seg 3 tabletter (Onsior) for de påfølgende 3 dagene. Såret kontrolleres daglig hjemme.
Hunnkattene sederes også, men etter dette får de også narkose. De vil ha et venekateter i labben, slik at vi har tilgang til å gi mer smertestillende/narkose raskt ved behov. Dette forklarer bandasjen de av og til har på ved utlevering. Så fjernes livmor og eggstokker gjennom et snitt midt under buken, fra navlen og ca 4 cm bakover. Damene bør, men må ikke, beskyttes fra å slikke på såret. Noen lar såret fint være i fred, men konsekvensene når de ikke gjør det kan være seøsomme, og langvarige, og føre til økte utgifter og antibiotikabruk. Damene får også med seg tre tabletter hjem mot smertene. trenger de til flere dager er det bare å ta kontakt med oss. Vi regner 10 dager som tiden det tar før de kan få av seg bodyen, og er på stettene som før. Stingene sørger kroppen for å fjerne selv, men det kan ta flere uker. Mange opplever hevelser der vi har skåret. Det trenger ikke være farlig. Noen reagerer på selve skjæringen med opphopning av væske fra vevet, andre med overdreven hevelse. Disse er sjelden varme, og har ikke smerter når man tar på kulen rundt såret. Ser du puss, lukter noe uvanlig, kjenner ømhet eller smerte eller rett og slett ønsker å forsikre de g om at alt er i orden må du selvfølgelig komme innom for en sjekk! Inngrepet hos damene er mye større, og det er et mirakel at de kommer seg så raskt som de gjør. Vanligvis sitter de ved frokostbordet allerede like etter at de har løftet hodet, og går seg gjerne en tur. Det er det ikke mange av oss som gjør etter et inngrep i magen!
Etter at katten har våknet opp, og spesielt de første 5 timene, vil vi ikke regne den som edru, og den vil kunne oppleve forøket sult (overspise og spy), sjangle og falle ned fra høyder, eller sovne på uvante steder (OBS vannskålen!). Vi sender aldri hjem katten før den er helt våken, men hangoveren overlater vi til deg. Tilsyn er derfor et must. De aller fleste opplever at katten er seg selv igjen neste morgen, om enn provosert over å gå med klær. Og katter med skjerm eller body må aldri gå ut. Da kan de sette seg fast, og er kjempelett å banke opp for de andre kattene i nabolaget.
Noen betraktninger:
Hvor gammel skal katten være? Der er det motstridende, og uklare konklusjoner i våre kilder. Det er en hard verden der ute, og kunstig tett med katter her hos oss. Det er ikke lett å skaffe seg, og holde på et revir. Katter som er kastrerte unngår oftere konflikter, og dermed skader og katte-AIDS (FIV). Det mener vi er gode grunner til at de bør være kastrerte før de forlater hjemmet for første gang. Den kastrerte katten vil likevel forsøke å holde sin egen hage fri for inntrengere, og det er også av betydning om den har etablert seg kranglete vaner før inngrepet. I “Katten- Atferd og velferd” (som er en glimrende bok!) av Bjarne O. Braastad, er det antydet at det kan være en fordel å etablere seg i miljøet med testosteron i behold, og så kastrere i ettertid. Selv om testosteron gir mot, og dermed en større selvsikkerhet i etableringsfasen, frykter vi bakdelene mer. Enn så lenge er derfor 2 kg vår praksis. Vi jobber også tett på, og sammen med Dyrebeskyttelsen Norge Bodø, og vet at der ikke finnes så mange gode hjem som det så ofte antas, og dessuten at p-piller til katt gir kreft- faktisk øker faren for dette allerede med en gang man starter opp med pillene. Vi anbefaler dem aldri, og om du har opplevd at vi er trege til å skrive dem ut er dette fordi vi vet at de dreper over tid. Hadde det vært trygt med ukentlig pille ville det nok slått an blant folk også. Til ettertanke. Og ingen katter har behov for rå få et kull for egen del. Det må nok klassifisert under kategorien seiglivet myte.
Husk å ID-merk katten din. Vi har alltid rabatt på dette samtidig med kastrering/sterilisering. Du kan lese mer om dette her.