Katten min har fått lopper

Katten min har fått lopper

Har katten min fått lopper? Det er absolutt mulig! Her er svar på vanlige spørsmål vi får om katter og lopper. Mange opplever nemlig at kattene deres drar dem med seg inn i huset, spesielt nå på våren. Kattene kan klø seg, men vi opplever at det er spesielt når loppene hopper over og biter familien til katten at veterinæren blir kontaktet.

Kattens egen loppetype ser vi bare av og til i Norge enda. I mange land må kattene regelmessig beskyttes, og loppene kan være belastende å få i hus. Våre katter drar heldigvis oftest bare med seg hjem fuglelopper. Kattene sniker seg innpå på reir og fugler, og bærer med seg de uheldige loppene hjem. Uheldige, for de kan ikke spise og produsere egg på hverken kattens eller vårt blod, og vil etterhvert dø uten tilgang på mat. Men det er gode nyheter for oss.

Siden katten viser seg å være ubeboelig ved første smak vil loppene etterhvert hoppe av. Så fortsetter de sin leting etter noe som smaker riktig. Da prøver de gjerne også oss på veien, men kommer til samme konklusjon; vi er også uspiselige. Kattene, på sin side, fortsetter å hente inn nye forsyninger, gjerne helt til fugleungene forlater redene. Da pleier det heldigvis å avta.

Er loppene et stort problem kan du ta kontakt med din veterinær for å få et loppemiddel. Vi pleier å bruke middelet Frontline. Det er en liten tube med innhold som man drypper øverst i nakken, der katten ikke kan slikke det av seg. Vi må alltid bruke hansker. Middelet brer seg i huden, og alle lopper som biter på katten vil dø. Hver dose varer i 3-5 uker. Er problemet enda vedvarende, må man belage seg på å behandle på nytt. En eske inneholder 4 doser. Dosen passer til alle størrelser katt, men har en nedre aldersgrense på 8 uker.

Alle godkjente loppemidler i Norge er reseptbelagte. Det betyr at om du ikke er under regelmessig tilsyn av et bestemt veterinærkontor skal du bli pålagt å komme inn for en helsekontroll med katten din før du mottar behandlingen. Dette er for at vi skal overse at det ikke er noe annet ved din katts helse som er mer vesentlig en det du selv har lagt merke til.

Det er viktig å nevne at det kan være andre parasitter, infeksjoner og allergiske tilstander som også kan gi kløe hos katt, og noen få av disse kan også gi kløe hos eiere. Fang gjerne den mistenkte loppa på en tape, og stikk innom til oss med den. Da kan vi uttale oss om det er en loppe, og av og til artsbestemme dem, om de er intakte nok.

Vi er på samme lag- mot unødvendig lidelse