Katten min tisser inne. Hvorfor gjør den det?

Katten min tisser inne. Hvorfor gjør den det?

Det kan være flere årsaker til at en katt urinerer inne. For at vi skal kunne hjelpe deg å eliminere mellom årsaker ønsker vi at du skal tenke over følgende:
– Når på dagen, hvor ofte, og hvor?
– Er det spraying (markering), eller full tømming av blæren?
– Er det knyttet til spesielle steder i huset, som nær yttervegger, eller der et bestemt familiemedlem oppholder seg mye?
– Ser du spor av blod, eller kjenner du en avvikende lukt?
– Har katten begynt å drikke mer, oftere, eller av uvante kilder i det siste?
– Har du endret noe i huset, som møbler eller sammensetning av dyr og mennesker?
– Har det flyttet noen inn til nabolaget, eller bedrives det vei- eller konstruksjonsarbeidet i nærheten?
– Kan den være syk eller ha smerter et annet sted på kroppen? Tannpine? Gikt?

Som du forstår kan det være mange årsaker til at kattene ikke urinerer der vi har bestemt- både helse (fysisk og psykisk), og noen ganger protest/opposisjon. Det aller viktigste vi må huske er at det er et signal. Et signal til oss. Og dette er språk, like tydelig som ord. Katter er derfor lagt fra språkløse, de snakker bare på en måte som vi stort sett ikke forstår. Det er tusenvis av små signaler vi går glipp av, men kattene leser nok mye mer av oss enn vi tror. Vi påvirker dem, men de påvirker ikke oss i like høy grad.

Så hva snakker kattene om?

Først og fremst bør du bestille time hos veterinær for å utelukke at katten forteller deg at den har smerter, eller er syk. Mange tenker først og fremst på urinvegsinfeksjoner når de opplever uønsket urinering, men det er langt fra den vanligste årsaken vi finner. Og når det forekommer, er det først og fremst en form for betennelse uten bakterier, og som oftest er psykisk betinget (FLUDT). Er du interessert kan du lese mer om diagnose og behandling av denne lidelsen HER (link ikke aktiv enda).

Dyr snakker ikke om været, og driver ikke med sladder. De forteller deg og hverandre om egne hensikter, hvilke følelser de har, hva de ønsker å gjøre, og hva de ønsker av andre. De signaliserer også rang, som skal bidra til å regulere sosiale systemer. Derfor er det nok frustrerende av og til å ikke nå igjennom til oss. Når et signal fra katten min ikke oppfattes av meg, har det ikke egentlig kjede en kommunikasjon, bare en monolog. Ville du blitt frustrert om det meste du sa var det ingen som egentlig hørte, eller svarte på?