Kennelhoste

Kennelhoste

Kennelhostetid igjen!

Canine infeksiøs respiratorisk disease (CIRD), mere kjent som kennelhoste, er en vanlig infeksjon hos hund. Vi ser den i Bodø med jevne mellomrom, og opptil flere ganger i året. De fleste som får den kan fortelle at de har vært sammen med andre hunder i perioden 7-10 dager før symptomene oppsto. Noen hoster, men mange ser heller ut som om de brekker seg.

De aller fleste som ringer inn til klinikken mener faktisk at hunden ser ut som om den har satt noe fast i halsen, antagelig fordi det er ekkelt å ha hovne mandler. Noen nyser og renner fra nesen. Mange har litt rennende øyne, og noen er slappe. De færreste blir veldig syke. 

Sykdommen skyldes ett eller flere virus, og ligner veldig på våre forkjølelser (som mange mennesker feilaktig kaller influensa). De fleste virus har vi ingen effektive våpen mot med unntak av vaksinering. Og når symptomene først oppstår er det for sent for det. Antibiotika skal aldri benyttes ved ukomplisert kennelhoste. Vanligvis tar det 7-10 dager før den går over av seg selv.

Noen får smertestillende fordi de synes det er slitsomt å svelge. De aller fleste trenger altså ingen veterinær behandling. Mange kan gå smittet helt uten å vise symptomer, men er fremdeles er de en smittekilde for andre. 

Dersom hosten varer over en uke uten noen tegn til bedring bør en ta kontakt med veterinær. Det samme gjelder om hunden slutter å spise i mer enn en dag, får høy feber, eller på annen måte virker påfallende dårlig, eller utvikler seg til raskt å bli dårligere. Da kan det hende at en sekundær bakterieinfeksjon kan sette seg der viruset har svekket vevet.

Det finnes noen ekstremt sjeldne, meget aggressive, kennelhostevrianter vi ikke har sett i Norge enda. Heldigvis. 

Våpenet vårt er forebyggende behandling ved hjelp av vaksiner. Det finnes flere typer på markedet. Ved dår klinikk (2019) har vi to varianter som standardassortemend; Nobivac Pi og Nobivac BbPi. Den første gis i nakken med sprøyte, og er nok den mest utbredte. Den andre gis i nesen, og regnes som litt bedre enn den første, og er nå i ferd med å bli mer og mer vanlig.

Bakdelen med nesevaksinene er at hunden vil oppleve forbigående rennende nese, med nedsatt luktesans. Det passer ikke rett før jakta, eller når man er ettersøkshund. Planlegg gjerne vaksineringen slik at den ikke skjer i ukene før hunden skal prestere. Ingen av vaksinene er 100% effektive, men de bidrar til å redusere alvorligehetsgraden og lengden av infeksjonen. 

Dersom du står fast på et medikament, eks Atopica vet, bør du spørre oss om du skal ta en pause i medisineringen når det er vaksinetid. Ikke alle medikamenter passer sammen. Syke hunder skal aldri vaksineres. Er det en kronisk sykdom bør veterinær informeres ved timebestilling.

Husk på at hunden din er smittsom når den har kennelhoste. Hold den unna andre hunder til den er helt symptomfri. Den må også få fred til å bli frisk. En liten uke på sofaen i vinterstormen blir oftest uansett aldri feil!

Linda Bakken Bøe

Veterinær og deleier

Dyregene