Forgiftninger og andre utfordringer: nå er det jul igjen, også på akuttvakta for hund og katt

Forgiftninger og andre utfordringer: nå er det jul igjen, også på akuttvakta for hund og katt

Forgiftninger og helserelaterte utfordringer hos hund og katt til jul

 

Hver jul møter vi økt pågang av henvendelser knyttet til inntak av «fremmedlegemer» og forgiftning hos hund og katt. «Fremmedlegemer» er alt mulig man egentlig ikke skal spise, og som gjerne setter seg fast eller skader mage og tarm. Noen ganger ser vi også angstsymptomer knyttet til selskapsaktiviteter. Katter er spesielt sensitive for variasjoner i normalhverdagen, og kan føle seg veldig belastet av høytider. Her har iv tatt for oss forgiftninger spesielt, men ønsker du å lese mer om redde hunder kan du se under «aktuelt» på vår hjemmeside Dyrlegenebodo.no

 

Økningen på inntak av ting man ikke bør spise kan skyldes at det er noen sesongrelaterte næringsmidler og planter som er giftige i huset, men dels fordi man ikke helt vet hva man har. I gavene under treet kan det være mye artig å pakke opp og konsumere i et ubevoktet øyeblikk. Nøtter og rosiner kan stå på bordet mye oftere enn resten av året. I tillegg er det lett å få i seg noe som kan sette seg fast i tarmene. Fruktkjerner, små leker, juletrepynt og større nøtter er gjengangere.

Vi blir litt opptatte, og litt mindre ryddige på denne tiden av året. Og noen dyr stresser ved variasjoner i daglig rutine, og gjør derfor uventede ting. Trådete fremmedlegemer som bånd er veldig farlige, men ikke i form av at de kan forgifte. De kan legge seg å sage tarmer på langs, så gavebånd kan være fatalt!

 

Skjer det noe i høytiden kan regningen bli høy. Forsikring er veldig viktig, spesielt om du ikke har en romslig nok økonomi til å brått takle høye utgifter. 2-3 dager overvåkning på helligdager koster mye. Vi anbefaler alltid en dekningsgrad på minimum 60.000,- på en dyreforsikring. Se også til at du ikke har en lav grense «per skade». Kredittkort kan være et alternativ, om man vet at man kan håndtere dette i ettertid.

 

Her er en liste over vanlige forgiftninger assosiert med julen. Har du hunde- og kattesikret godt nok mot disse?

 

  • Amaryllis er giftig, men små doser pleier å gå bra. Inntak av selve løken, eller større deler av bladverket derimot kan gi moderat til alvorlig forgiftning. Vanligvis kommer symptomene et par timer etter inntak. Er det lette symptomer blir det sikling, oppkast, diaré og apetittsvikt, og det er vanlig at dyret er slapt. Dette går vanligvis over etter 24 timer. Ser man derimot tegn til alvorligere symptomer som uro, svakhet, pustevansker, lavt blodtrykk, skjelvinger og kramper er det alvorlig. Ring Dyrlegene.

 

  • Julestjerne gir stort sett bare milde symptomer som går over av seg selv. Det er oftest sikling og oppkast. Gi vann. Det er sjelden du trenger hjelp ved julestjerneforgiftninger.

 

  • Julerose er ikke giftig når den er tørket. Friske plantedeler gir symptomer som ved julestjerne, men kan bli mer alvorlig. Ring derfor om dyret har spist fersk plante.

 

  • Blomstervann kan gi lette symptomer om vannet har stått lenge. Det er ikke nødvendig å ta kontakt med veterinær om ikke dyret er påfallende dårlig. Symptomene kommer fra mage/tarm og skylles at det vokser opp bakterier i vannet.

 

  • Rosiner og druer er farlige å få i seg for hund og antakelig også for katt. Ring klinikken umiddelbart. Alle mengder kan være potensielt farlige. Laveste mengde druer som har gitt nyresvikt er 19,6 gram per kilo hund.

 

  • Gjærdeig frigjør alkohol og gass når prosessen fortsetter i magesekken. Derfor kan man få alkoholforgiftning og utspilt magesekk. En forstørret magesekk med mye gass øker faren for magedreining. Dersom du oppdager «ranet» innen 30 minutter kan vi gi brekkmiddel, men det haster. Man må ofte skylle magesekken i anestesi om man får symptomer senere enn dette. Kull har ingen hensikt. Man må passe på temperaturen, blodsukkeret, og flere andre blodparametere om det oppstår symptomer, så da blir hunden liggende inne på klinikken.
  • Vanlige symptomer er fra mage/tarm, som smerter, kvalme, brekninger, oppkast, blod. Noen får symptomer fra sentralnervesystemet, og fremstår fulle, slappe, fjerne, med lav puls og anstrengt respirasjon. Noen blir kalde, og havner i koma. Tilstanden kan vøre livstruende.

 

  • Hvitløk/løk må vi alltid ha fokus på, og jula er ikke noe unntak. Hvitløk kan være 5 ganger mer toksisk en vanlig løk. Japanske hunderaser er mer sensitive en andre raser. 50g løk til 10 kg hund kan gi lett forgiftning, og over 15g løk per kilo hund gir moderat. Katter er mer sensitive en hunder. Her er det nok med 5g løk per kilo katt før det er fare for moderat forgiftning. Det tar fra 12 timer til 5 dager frø symptomene kommer, så av og til er det vanskelig å tenke seg til hva de kan skyldes. Slapphet, mage/tarmsymptomer, ødelagte røde blodlegemer, rask puls og respirasjon, anemi/bleke slimhinner eller gulsott kan sees. Noen går i kramper. Sjekk om det lukter løk av slimhinnene i munnen (tidlig i forløpet). Ring Dyrlegene ved inntak, så hjelper vi deg å vurdere.

 

  • Lim er giftig. Har man juleverksted kan det skje uhell. Les på type lim (vannbasert, superlim, eller polyuretab/diisocyanat), og ring oss, så skal vi vurdere hvor alvorlig det er.

 

  • Macadamianøtter er bare giftig for hund. 1 nøtt veier 2,1-3 gram. 0,7-2 g nøtt per kilo hund gir ikke forgiftning, men øker du til over 2 gram per kilo kan milde symptomer oppstå. Etter 1-6 timer kan hunden bli slapp, kaste opp, føles kald, og etter hvert bli svak i bakparten, gå med rykkvise bevegelser, og virke fjern. Noen skjelver. De fleste kommer over dette innen 1-2 dager, men ring dyrlege for hjelp om det blir uttalte symptomer. Det er imidlertid veldig sjelden. Tenk også på at det kan være andre ting i blandingen som kan være mer alvorlig.

 

  • Batterier kan komme på avveie. De ar alkalier eller litium i seg. De kan blokkere tarmen, avgi litt strøm, eller lekke ut innholdet. Mange går enkelt og greit rett igjennom systemet og kommer ut i avføringen. Dette tar fra 24 til 51 timer. Brekkmiddel bruker man ikke når noe kan være etsende. Om det skulle oppstå symptomer kommer de normalt i intervallet 2-12 timer etter inntak. Se etter sikling, slimhinneskader, svelgvansker, kald hud, oppkast, apetittsvikt, smerter, blod i avføring eller rask respirasjon.

    Man gir gjerne lakserende oljer etter hvert for å forsøke å drive dem ut om de er små nok. Noen ganger går man inn med kamera for å se om de lekker og gjør skade. Røntgen kan være nyttig for å utelukke at det ikke har passert uten at du så det. Gi vann for å fortynne det som kan etse. Oftest blir disse hundene operert om batteriet er for stort til å komme igjennom, eller om det har gått over 48 timer og det ikke har kommet ut enda. De fleste batteriene lekker ikke, heldigvis.

 

  • Salt hører julen til. 1 teskje salt inneholder ca. 7 gram. Noen mineralsalt har mindre natriumklorid en dette. Dyr med underliggende hjerte- og nyresykdom er mer sensitive mot salt en friske dyr. Under 0,6 gram per kilo gir ingen eller lette symptomer, 1,7-2,7 gram per kilo gir moderat forgiftning, og dødelig dose ligger på 4 gram per kilo hund. Symptomene kommer normalt 3 timer etter inntak. Mage/tarmsymptomer kommer normalt først.

    Det er det høye nivået av natrium som gir problemene. Dette gir variable symptomer fra hjernen. Dyret blir veldig tørst, og kan bli dehydrert. Se opp for rask puls, feber, kramper og koma. Dette er en livstruende tilstrand. Noen kan også ende opp med nyresvikt. Ring med en gang, så hjelper vi deg med å ta avgjørelsene. Brekkmiddel kan gis tidlig etter inntak, men ellers blir det innleggelse og overvåkning på klinikken til symptomene gir seg, som kan ta 2-3 dager.

 

  • Stearinlys kan gi lett forgiftning, men sitter oftere fast i tarmen. Skal uansett ikke konsumeres, så pass på at de ikke blir til tyggepinner.

 

 

  • Xylitol kan forekomme i mange godsaker som erstatning for sukker. For eksempel er det veldig vanlig i tyggegummi. Om hunden din får i seg søtsaker sjekk innholdsfortegnelsen, beregne mengde av xylitol, og finn ut hva dyret veier. Ring oss med en gang. Xylitol gjør at dyret får lavt blodsukker og kan gå i koma. Dette kan skje allerede 10 minutter etter inntak. De fleste begynner å kaste opp, så blir de slappe, ustødige og skjelvende, og kan kollapse i kramper. Dette er en av våre mest alvorlige forgiftninger.

 

 

Denne listen blir aldri fullstendig. Vi får oss nye overraskelser hvert år, spesielt met tanke på hvor mye man stoler på at hunder ikke pakker opp gaver, eller stjeler mat på kjøkkenet.

 

Håper vi slipper å treffe deg på vakta i jula, men du er selvsagt alltid hjertelig velkommen når du trenger oss!

 

Hilsen

Linda Bakken Bøe

Veterinær og deleier ved Dyrlegene Bodø/Butikk/-nær deg!