Når er det for kaldt for hunden?

Når er det for kaldt for hunden?

Mange lurer på når, og om, de skal kle på hunden sin når det er kaldt. Siden hund er en uensartet gruppe kan vi ikke lage et svar med to streker under. Her er tanken bak hvordan man vurderer når man skal kle på, og behandling når skaden eventuelt allerede har skjedd

Det er ingen eksakt regel for “for kaldt” for hunden din. Individuell vurdering er nødvendig. Selv om mange jegere tror det, er for eksempel ingen av jakthundene våre på topp 20-listen over kuldetolerante raser. Det er også bevist at selv ensifrede plussgrader kan være et problem i fukt og vind, mens et par tørre minusgrader kan oppfattes ok i aktivitet. Hvor og hva skal du? Hvor lenge? Skal du være i liten, moderat, eller hard bevegelse? Har du en rase med veldig kort pels, eller bare løse, lange dekkhår?

Det er vanskelig å finne godkjente studier på hvor lave temperaturer hundene egentlig tåler, men målet er uansett ikke å presse dem til det absolutt minimale av det de kan takle. Prestasjonen reduseres når hunden er utenfor konfortsonen, og målet vårt er trivsel og prestasjon på tur, i pausen og under arbeid.

Tilvenning/herding er lurt, da det øker toleransen for kulde. Det er også avgjørende hvordan hunden blir håndtert i pausene. Mange hunder og hundeeiere registrerer ikke for lav temperaturen når de er konsentrerte, men begynner å fryse først når de setter seg ned.

Beskyttelse kan være dekken, potesokker eller jaktduk eller varmepose. Dersom man vannapporterer på vinteren vil et neoprendekken holde på temperaturen som en våtdrakt. Raser med lite underull lager begrenset med stillestående luft tettest på huden. Da kan det hende at et dekken trenger et varmebevarende lag. Vind og vanntett er oftest av størst betydning på dem som har en del pels fra før.

Hypotermi opptrer når tap overgår produksjon av varme. Kun kjernetemperatur er pålitelig; rektalt termometer må til for å vite hundens egentlige temperatur. Snutens fukt eller varme er helt uten relevans, trass i hva mange hundeeiere tror. Kald overflate er en del av en naturlig respons for å konservere varme sentralt i kroppen, så det betyr at kjernetemperaturen enda kan være ok, selv om hunden er kald å ta på. Stående pels og skjelving er også metoder hunden benytter for å spare på, eller øke varmen- ikke et tegn på at den allerede er nedkjølt. Det er faktisk skumlere om den er kald, og IKKE skjelver…

Årsaken til varmetapet er fordampning, stråling fra dyret, vind, og varmeledende kontakt med bakken eller utstyr. Fukt eskalerer tapet.

Nedsatt aktivitet gir nedsatt varmeproduksjon. Pausene er veldig viktig å håndtere riktig. Curling up/søke ly er tegn på at hunden fryser, men ikke alle hunder har tid til å legge merke til egne behov når de har det gøy.

Behandle hypotermi
Ned mot 36 grader kjernetemperatur; varm opp/tørk/pakk inn. Veterinær om effekten er dårlig. Målet er 37 grader kjernetemperatur. Ikke overvarm hunden, selv om normal kroppstemperatur for en aktiv hund kan ligge mye høyere normalt. Temperaturen vil få et lite fall etter oppvarming igjen, da blodet faller litt i temperatur når det varmer det perifere vevet (overflaten av hunden). Det tar tid å varme opp hele kroppen til stabil, normal temperatur.

Under 36 grader; Må transporteres til veterinær. Pakk inn og tørk, la hunden ligge flatt. Masser ikke hunden; det kan gi utvidede blodkar i huden, som igjen kan gi kollaps. Unngå direkte varmekilde på huden i denne fasen av samme årsak. Transporteres forsiktig. Bevegelse kan gi hjerteflimmer.

Sjekkliste lett- til alvorig hypothermi:
Skjelving, men det er ikke et pålitelig tegn på hypotermi
Treg respons
Nedsatt mental tilstedeværelse
Bleke slimhinner i munnen (lær vanlig farge på din hund)
Sakte puls
Kalde, bleke, blålige hudområder
Treg respirasjon
Utvidede pupiller
Slappe muskler som ikke skjelver

Forebygg med:
Reduser kuldeeksponeringen der det er mulig
Bruk påkledning; sokker, dekke, hals?
Gi ly for vind, spesielt i pausene
Akklimatiser før eksponering
Tørk/bruk neoprendekken/dress på svømmende hunder
Ved pauser; ikke la hunden stå i ro på det kalde underlaget

Forfrysninger
Nekroser i hud: huden kan «dø» på et område der eksponeringen av kulde blir for stor. Dette skjer der temperaturen i overfladisk vev kommer under 34 grader, og vanligst ved kontakt med kaldt vann, glass eller metall. Se etter blek hud, forøket eller redusert følelse i huden, rødme, smerte, ødemer og hevelse. Oppsøk varme omgivelser. Vann med temperaturer på 39-40 grader ideelt. Ikke gni- det øker vevsskaden. Tørk forsiktig, og legg på beskyttelse som ikke trykker. Og oppsøk veterinær.

God tur!