Ører og ørebehandling

Ørene hos hund og katt er selvrensende. Huden i øret produseres innerst i øregangene, og migrerer så utover mot åpningen og faller av. Det er ingen ville arter av hunde- eller  kattedyr som har hengeører eller som har uttalte mengder hår i ørene. 

Mye av utfordringene vi opplever med ørene på hundene våre skyldes at vi har laget ekstreme hengeører (basset, springer spaniel etc, men ikke retrievere, pudler og lignende), eller avlet frem hunder med uvanlig mye (og flott!) pels (f eks puddel, vannhunder, og fler små selskapsraser). Når øregangen får en knekk på seg, eller pels hindrer fukt og sekreter å migrere ut av ørene selv kan det oppstå problemer. Noen ganger holder det med vanlig vedlikehold, andre ganger må man til med betennelsesdempende midler og skreddersydde rensemidler for å redusere antallet av mikrober som er tilstede. Et øre er ikke, og skal heller ikke være sterilt.

De fleste andre hundene som har problemer med ørene sine reagerer på noe i maten, og utvikler dermed eksemer eller kløe i øregangene. De lekker også mere fukt over hudbarriæren, slik at mikrobefamilien som bor der til vanlig begynner å vokse raskt. Da begynner også de å irritere. Dersom en ørerens 1-2 ganger i uken med for eksempel Epi-otic eller Clorexyderm oto piu er nok må hunden inn til time. Det er viktig at man ikke sier seg fornøyd så lenge man ikke ser noe i ørene på hunden. Kløe er i seg selv veldig irriterende! Se under allergi (atopi/fôrallergi) for mer utdypende informasjon om slike hunder. Eksempler på raser med mye øreproblemer relatert til eksemer er retrievere, schæfer, dalmatiner, Jack russel terrier, bulldoger, shar pei, og mange blandinger med disse rasene i. I prinsippet kan eksem i ørene oppstå på alle raser, også i kombinasjon med hengeører eller hår i ørene.

Katteører er noe for seg selv. Aller helst skal de ikke renses, om det ikke er helt nødvendig. Litt sekret av mange forskjellige varianter kan katter ha uten at det plager den. Men dersom katten klør seg skal imidlertid bestilles time på klinikk. Katter har av og til øremidd. De kan også ha allergiske reaksjoner, og enda vanligere polypper i øregangene. Noen katter har også lære luftvegsinfeksjoner som kan slå seg på mellomøret, og bli ganske alvorlig. 

Det er viktig at hverken hund eller katt får gå lenge og klø eller plages med ørene. Man kan ende opp med vanskelige eller irreversible skader om det får gå for langt.