Ormekur

Ormekur

Ormekur er noe de aller fleste dyreeiere er godt kjent med enten det er i forbindelse med ny valp eller kattunge, reise eller behandling av voksne hunder og katter. 

 

Valper og kattunger:

Unge dyr kan bli smittet av orm fra mor og bør derfor få ormekur ved 2, 4, 6, 8 og 12 ukers alder. Ungkatter kan også få ormekur ved 6 og 12 måneders alder i tillegg.
Avhengig av hvilke ormekurer som gis kan det være lurt å gi flere behandlinger enn ved disse spesifikke aldrene, men det vil stå på resepten man får av veterinæren.

 

Voksne hunder og katter:

Det har tidligere vært vanlig å gi jaktende katter ormekur inntil 4 ganger i året, men på grunn av at også orm kan utvikle resistens mot legemidlene vi gir, er anbefalingen vår nå å gi ormekur når man vet at katten har orm. Diende kattemor kan få ormekur sammen med kattungene når de er 2, 4, og 6 uker gamle.
Voksne hunder trenger normalt sett ikke ormekur, men er man usikker kan man ta kontakt med veterinær og levere en avføringsprøve. Slik får man testet hva slags parasitt det eventuelt er snakk om og gitt riktig behandling.

 

Reise tilbake fra utland, informasjon tatt fra Mattilsynet:

Ved innreise til Norge kreves blant annet det at hunden er blitt behandlet med ormekur mot Revens dvergbendelorm (E. multilocularis). Dette er en parasitt som vi ikke har på fastlands-Norge og vi vil gjerne unngå å få den inn da den kan gi alvorlig sykdom hos mennesker. Behandlingen kan gjøres på flere måter.

Man kan oppsøke autorisert veterinær i utlandet og få en ormekur 120-24 timer før innreise. I tiden etter man har fått ormekuren skal man så godt det lar seg gjøre unngå kontakt med eventuell smittestoffer. Hvis hunden likevel har oppholdt seg i skog og mark hvor smittepresset antas å være størst, og ormekur er gitt tidligere enn 24 timer før innreise så anbefales det å gi en ekstra ormekur ved ankomst til Norge.

Hvis man skal på kortere tur kan man ikke behandle hunden i Norge før avreise for å være innenfor 120-24 timer før innreise til Norge igjen.

Alternativt kan man ha et behandlingsopplegg hvor man gir hunden ormekur på 2 forskjellige datoer med maks 28 dagers mellomrom. Dette kan gjøres i Norge eller utland, men ikke tredjestater (land utenfor EU/EØS).

Deretter behandles de med ny ormekur etter 28 dager og slik kan man fortsette så lenge man reiser jevnlig inn og ut av landet. Hvis man skal avslutte et slikt opplegg MÅ man ta en siste behandling.
Hvis man ikke er villig til å komme inn for en slik avsluttende behandling så kan veterinæren nekte å starte opp en lignende behandling senere da de har ansvar for at regelverket følges opp.

 

Behandlingen skal dokumenteres i pass og må derfor utføres hos veterinær.

Denne informasjonen gjelder ormekur og reise.
Det kan være andre krav til reise med kjæledyr, som f.eks. rabiesvaksine, så det er alltid anbefalt å sjekke opp Mattilsynets veileder for reise med kjæledyr og aktuell ambassade til landet man skal reise til i god tid før man skal reise med dyret sitt.
Du kan godt spørre oss om råd, men vi har mest kompetanse på reise i de nordiske landene så skal man lenger så er det lurt å undersøke nærmere selv.

 

Mer informasjon finner man på Mattilsynets sider