Alle hunder kan få korsbåndsskade. De fleste skyldes degenerative forandringer (svekket og gradvis ødelagte korsbånd av seg selv) over tid som til slutt slites av. Man vet ikke hvorfor slike forandringer kommer på hundene, men man ser at det som oftest etter en stund også skjer på den andre bakfoten. Det er bare noen få hunder som kommer inn til oss etter å ha slitt av korsbåndet under en ulykke.
Korsbåndsskader pleier å se ut som periodisk halthet over tid, som gjerne blir bedre med ro og smertestillende, men så blir det tilbakefall ved ny aktivitet på et senere tidspunkt. Noen blir bare akutt veldig halte, og vil ikke trå på foten i det hele tatt.
Hunden må opereres om den er over 15 kg tung som en tommelfingerregel. Man kan vurdere å la være om de er under, men best resultat om operasjon uansett vekt.
Diagnosen settes oftest ved å se væske i ledd på røntgen. Det er sjelden vi trenger mer avansert utstyr for diagnose.
TTA rapid er teknikken vi bruker her. Her endres strukturen i beinet slik at -skuffebevegelsen opphører under belastning av kneleddet.
Operasjonen krever at hunden er fastende fra den går til ro kvelden før, men den skal ha tilgang på vann. Hunden blir liggende inne en hel arbeidsdag. Ved utlevering får du som hundeeier informasjon om smertebehandling og hva hunden får lov til å gjøre fremover, og det er veldig viktig for utfallet at disse beskjedene følges.
De første ti dagene etter operasjonen skal hunden holdes helt i ro med bare det nødvendigste av tissetur. Den skal inn på kontroll etter 4 og 10 dager. Etter 10 dager er det enda en periode med mye ro, helt til det har gått 6 uker. Etter 6 uker er det nye røntgenbilder og kontroll. Ser det bra ut begynner gradvis opptrening. Vi anbefaler fysioterapi på hundene ganske fort etter operasjonen. Marit Sand Knutsen tar seg av programmet for opptreningen.
Inngrepet er smertefullt, og krever god smertebehandling. Vi opplever lite komplikasjoner i forbinderlse med inngrepet.
Korsbåndsskader på katt forekommer også, men er ikke like ofte diagnostisert. Mange klarer seg fint uten operasjon her også, men de fungerer best med. Her kan man benytte teknikken Tight Rope også.