Reise med dyr

Reise med dyr

Mange ønsker å reise med dyrene sine, og av og til må man det også, men det viktig å tenke over om det alltid er nødvendig å ta med seg dyret på reise. 

Enkelte dyr er engstelige for reising og trives best hjemme, så da kan det være et bedre alternativ for dyret å være hjemme og at man heller avtaler at noen kan passe dyret for seg. Dette gjelder også hvis man tenker seg på en lengre utenlandsreise. Vi er velsignet med lite smittepress og få smittsomme sykdommer i Norden, og man kan i verste fall risikere å plukke opp en eksotisk sykdom om man tar med seg hunden til et varmere land med sykdommer vi ikke har her til lands. 

 

Om man da likevel ønsker å reise med dyret sitt så er det viktig at man setter seg inn i hvilke krav og regler som gjelder for innreise og utreise til utlandet og tilbake til Norge igjen. De vanligste kravene er krav om rabiesvaksine, pass, id-merking og ormekur. Det kan være andre krav eller anbefalinger som er lurt å følge, og dette er man nødt til å finne ut av selv. 

Man kan få god hjelp via denne linken til Mattilsynets veileder for reise med kjæledyr. Man kan også sjekke at an har oppfattet informasjonen riktig med ambassade/lokale veterinærmyndigheter i landet man skal reise til i forkant av reisen. Det er du som privatperson som er ansvarlig for å holde deg oppdatert på regler og endringer. Vi er best på reise inn til Norge, siden det er der vår myndighet ligger. Vi sjekker alltid at innreisende har fulgt regelverket. Ved å følge link nederst finner man NMBU sine anbefalinger for vaksine ved reise med kjæledyr.

 

Enkelte flyr med dyrene sine og da er det viktig å ta kontakt med flyselskapet man flyr med om det er noen spesielle krav til reisen fra deres side. Det kan være størrelseskrav på dyret, buret og restriksjoner på beroligende legemidler til dyret i forbindelse med reisen.

 

For kortere turer kan det derimot være lurt å venne dyret til at man kan være i bur og reise litt i bil, for dette er som regel nødvendig for å komme seg til veterinær. Da er det enkelte dyr som blir urolige eller kvalme. Det finnes kvalmestillende og beroligende legemidler man kan få på resept, så ta kontakt om dette kan være aktuelt for deg og ditt kjæledyr.  

 

Vaksinering av hund og katt – NMBU

 

https://www.nmbu.no/dyresykehuset/smadyr/tjenester/helse/node/44821?fbclid=IwAR1nk90tiFRh1lF5gvioJR1-AwolgEWPda9Q_mvttcQbOtfsD9qucF4kut4