Reise med hund til Sverige

Reise med hund til Sverige

For nordmenn er det naturlig å stikke en tur over grensen uten at vi trenger å tenke på papirer og regler. Sånn er det ikke med kjæledyr. Det kan få store konsekvenser om ikke sjekker, eller ignorerer de gjeldende reglene. Hunden din vil bli returnert, satt i karantene, eller avlivet. Her er alt du trenger å vite:

Først og fremst anbefaler vi deg en tur innom mattilsynet.no sin veileder: slik reiser du med kjæledyret ditt. Her er en reisekalkulator som tilpasser det eksakte svaret i forhold til alder på hund, antall hunder, kommersiell reise, mellomdestinasjoner, og hensyn vedrørende alder på hunden. Her er det alltid oppdatert informasjon. Det er også ditt ansvar å holde deg oppdater på det siste, uansett hva du finner av informasjon i andre kilder. Det kan være utdaterte regler.

Vår gjennomgang under gjelder ikkekommersiell reise med den voksne familiehunden, og er således forenklet. Dette er basert på hva vi oftest mottar spørsmål om.

Hunden din må ha ID-merking, samt gyldig pass. Det er viktig at du står som eier av hunden i passet, eller at du har en skriftlig bekreftelse fra eier på at du kan reise med dyret. Passet må være riktig utfylt. Er du i tvil tar du det med til en dyrlege for å få sett at alt er i orden. Utstedelse av pass, og innsetting av ID-merking gjøres bare en gang i hundens liv. Passet er å regne som et verdipapir.

Revens lille bendelorm finnes i svensk natur, men så vidt vi vet ikke i Norge. Det gjør at vi mennesker enda kan plukke og spise bær når vi går tur. Det er det mange steder i Europa man ikke kan. Denne ormen er ikke farlig for hund, men kan være dødelig for oss. Derfor skal vi akseptere at myndighetene forsøker å begrense spredningen. Ormen spres i naturen via hund og rev. Selv om vi ikke greier å kontrollere ville dyr, må vi gjøre vår jobb på de tamme. Derfor er det ilagt restriksjoner på reise med hund.

Du må få gitt ormekur av rett type, under tilsyn, og hos en veterinær. Passet må medbringes, og signeres av veterinæren for å være gyldig. Du kan ikke passere grensen tilbake til Norge før det har gått 24 timer etter at en slik ormekur er gitt, men du kan fritt reise ut av landet. Dersom du gir en ormekur til (under samme forutsetning) etter 24 timer, men før 28 dager etter den første, kan du fritt reise mellom Norge og Sverige i 28 døgn etter siste ormekur. Fortsetter du å få ormekur gitt innen hver 28. dag, kan du fortsette å reise fritt.

Et annet alternativ er å få ormekur hos veterinær i Sverige, 24-120 timer før du passerer tilbake til Norge. Da er det viktig å ikke komme for tidlig eller sent hjem, og at det finnes tilgjengelig dyrlege i Sverige i tidsrommet, og på den lokalisasjonen du er.

Før kunne man reise fritt frem og tilbake i tidsrommet 24-120 timer etter kuren, men det er ikke tilfelle lenger. Det har røket en del helgeturer på dette, så vær OBS.

 

God tur!