Skal hunden eller katten din være med på ferie?

Skal hunden eller katten din være med på ferie?

 

Når du skal på ferie kan det være fristende å ta med seg sine firbeinte venner, men en stund før avreise kan det være lurt å overveie noen viktige punkter slik at både to- og firbeinte får en trivelig ferietid. Vi anbefaler at dere stiller dere spørsmålene

 • Hva skal dere gjøre på ferie?
 • Kommer kjæledyret til å få nok stimuli og turer?
 • Vil det blir mye bilkjøring og venting i bil?
 • Kjenner du noen som kan passe på kjæledyret mens du er borte?
 • Vil kjæledyret ha det bedre hjemme/hos bekjente i Norge?

Har du et kjæledyr som lett blir stresset av å reise og bytte omgivelser kan det alltid være lurt å vurdere om det finnes bedre alternativer som f.eks. at en bekjent som kan passe på og følge opp kjæledyret mens du er på ferie.

Skal kjæledyret være med på ferie til den norske kysten eller sørover i Norge kan det være lurt å sette seg inn i anbefalinger angående behandling mot flått. Her i Nord-Norge anser vi det foreløpig ikke som nødvendig å behandle alle kjæledyr mot flått, men enkelte individer blir behandlet ved behov/ønske. Skal dere ha med dere kjæledyret utenlands må kjæledyret minimum ha pass (som gyldig ID), være ID-chipet og hunder må behandles mot revens dvergbendelorm. Skal kjæledyret være med til andre land enn Sverige må det bli vaksinert mot Rabies. Informasjon om reise til utlandet finner du på Mattilsynet sin hjemmeside (se: Veileder: Slik reiser du med kjæledyret ditt | Mattilsynet )

Eier har selv ansvar for å innhente informasjon om hvilke regler som gjelder i det landet vedkommende skal reise til på ferie.

 

Informasjon om revens dvergbendelorm 

Målet med ormekurbehandling i forbindelse med utenlandsreise er å forhindre at parasitten revens dvergbendelorm (Echinococcus multilocularis) spres i Norge.

Alle hunder som kommer til Norge skal være behandlet mot revens dvergbendelorm. Alle hunder skal være ID-merket og ha EU-pass. Hver behandling skal dokumenteres av veterinær i passet.

Behandlingsregime:

 • Behandling i Norge: Før Sverigetur må alle hunder behandlet med ormekur minimum to ganger på forskjellige datoer hos veterinær i Norge (med maksimalt 28 dagers mellomrom), deretter en gang etter reise maksimalt 28 dager etter den siste ormekuren.
 • Alternativet til behandlingsregimet over er at hunden blir ormekurbehandlet hos veterinær i utlandet 24-120 timer før du krysser grensen til Norge.

  OBS! Nye regler:

 • Det er ikke lengre mulig å ta med hunden på kortere turer enn 24 timer uten å ha gjennomført to behandlinger i Norge før avreise.
 • Det er ikke tillatt å bruke reseptpliktige legemidler kjøpt i utlandet, altså må tabletter være utskrevet av veterinær i Norge.

  Informasjon om vaksinering mot Rabies 

  Alle hunder, katter og ildere som skal reise inn til Norge må ha gyldig Rabiesvaksine, unntaket er norskregistrerte dyr som kun skal reise tur/retur Sverige (se Mattilsynet sin Veileder: Slik reiser du med kjæledyret ditt | Mattilsynet ).

  Dyr som skal vaksineres mot rabies må være ID-chipet og dyret må ha EU-pass for kjæledyr. Rabiesvaksine må settes og attesteres av autorisert veterinær etter at hundens ID er lest av. Dyret kan få pass samme dag som den blir vaksinert så lenge hunden har gyldig ID-chip, men EU-passet må laget før vaksinen settes.Annen viktig informasjon:  

 • Dyret må være minst 12 uker gammel når den vaksineres, dersom dyret er vaksinert tidligere enn ved 12 uker må den vaksineres på nytt før reise til Norge.
 • Ved grunnvaksinering (første rabiesvaksine) er vaksinasjonen tidligst gyldig 21 dager etter at vaksinen ble satt.
 • Ved revaksinering (fra vaksine nr. 2) er vaksinen gyldig fra vaksinasjonsdato så lenge vaksinen ble satt innen gyldighetstiden på den forrige vaksinasjonen. Dersom overskredet dato må dyret grunnvaksineres på nytt.
 • Det er ikke anbefalt at kjæledyr mottar andre vaksiner i tidsrommet 14 dager før-14 dager etter at dyret vaksineres mot rabies (spesifisert av en av vaksineprodusentene).

  Vaksinasjonen må være gitt i samsvar med vaksineprodusentens anbefalinger. Det er for tiden to rabiesvaksiner som er markedsført i Norge:

Veterinær Helga Lindheim