Vi har et stort ansvar som turister

Vi har et stort ansvar som turister

Nå er det ferietid, og mange reiser til nære eller eksotiske reisemål for å oppleve noe nytt. Vi dyrevenner føler en naturlig dragning til dyrerelaterte aktiviteter, og til å se dyr benyttet til vår underholdning. 

Men nettopp derfor bør vi la være. Og i minste fall kvalitetssikre- og det kan i mange tilfeller være vanskelig. Kanskje for vanskelig. Vi må alltid huske at vi først og fremst vil dyrets beste. Det kan bety at vi aldri får se mange av de vi beundrer “live”. Vi må ofre opplevelsen for å bremse etterspørselen, og dermed også redusere tilbudet. 

Det er derfor viktig å si nei. Og begrunne et nei. Både ovenfor en selv, men også lære barna at det ligger en vurdering bak å ikke ville gjøre noe som virker så artig og fascinerende. 

Det kan være dyrehager, sirkus, dyr i bur på gaten, muligheten til å få tatt bilde sammen med farlige dyr, ri på elefanter, eller ta hestedrosjer. Eksemplene er like mange som muligheten for å tjene penger. Og man kan ikke klandre noen som lever i andre tradisjoner for å lage seg et levebrød. Men vi kan lære dem at dette ikke er noe vi er interesserte i. Gjøre at det ikke lønner seg. 

Bruk denne ferien til å unngå slike aktiviteter. Lei en sykkel i storbyen. Forklar høflig den hyggelige mannen med en ape i et lite bur i solsteiken på gaten at dette er passé. Og lær den oppvoksende slekt å vise respekt for naturen og dens mangfold. Hvis vi alle er på lag blir verden bedre. Skritt for skritt.

Veterinær

Linda Bakken Bøe

Dyrlegene